14.1 C
Amsterdam

Hoe denkt de Britse koning Charles over de islam? Best positief, zo blijkt

Lees meer

De nieuwe Britse koning Charles III staat positief tegenover de islamitische religie, aldus de Arabische nieuwszender al Jazeera.

In zijn Charles-biografie (2018) merkte schrijver Robert Jobson op dat Charles de Koran heeft bestudeerd en brieven aan moslimleiders in het Arabisch ondertekend heeft.

Mede dankzij zijn kennis van de islam is Charles een voorvechter van een progressief klimaatbeleid, aldus al Jazeera. In een toespraak in het Oxford Centre for Islamic Studies in 2010 zei Charles, op basis van zijn kennis van de islam en de Koran, dat er grenzen aan de groei zijn die door God zijn opgelegd.

‘Dit zijn geen willekeurige limieten. Het zijn de limieten die door God zijn opgelegd en als zodanig, als mijn begrip van de Koran correct is, wordt moslims bevolen deze niet te overschrijden.’

Charles zei toen ook dat wij mensen deze planeet met de rest van de schepping delen met een hele goede reden. ‘We kunnen niet op onszelf bestaan zonder het ingewikkeld uitgebalanceerde web van leven om ons heen. De islam heeft dit altijd geleerd, en het negeren van die les is ons contract met de schepping niet nakomen.’

Ook had Charles, als kroonprins, kritiek op de Deense cartoons waarin de profeet Mohammed werd beledigd. Hij zei eerder dit jaar nog dat iedereen kan leren ‘van de geest van de ramadan’, de islamitische vastenmaand.

Charles, nu hoofd van de Church of England, pleit al langere tijd voor het dichterbij brengen van de moslimwereld en het Westen. Hij meent dat er in het Westen veel ‘misverstand’ bestaat over de islam. Zo bestreed hij in een toespraak uit 1993 de opvatting dat de islam inherent gewelddadig is en het christendom vredelievend.

‘Als er in het Westen veel misverstanden bestaan ​​over de aard van de islam, is er ook veel onwetendheid over de schuld die onze eigen cultuur en beschaving aan de islamitische wereld verschuldigd zijn. Het is een mislukking die, denk ik, voortkomt uit het keurslijf van de geschiedenis dat we hebben geërfd.’

- Advertentie -