12 C
Amsterdam

Hoe Nu Verder: ‘wappies’ komen met complotkrant in verkiezingstijd

Lees meer

Een groep ‘bezorgde Nederlanders’ brengt deze week de eenmalige verkiezingskrant Hoe Nu Verder uit, die complottheorieën over de coronapandemie promoot.

De krant wordt vanaf vandaag ‘op ieder adres in Nederland bezorgd en heeft een oplage van 5,9 miljoen stuks’, meldt de website hoenuverder.org.

Initiatiefnemer van de complotkrant is Sander Compagner van De Andere Krant, een pro-Russische krant die nepnieuws verspreidt. Ook het Youtube-kanaal Café Welschmerz en de Vereniging van Vrije Journalisten – journalisten die kritisch zijn over de coronamaatregelen en het Russische narratief over de oorlog in Oekraïne steunen – zijn betrokken bij Hoe Nu Verder.

In Hoe Nu Verder wordt onder meer beweerd dat regeringen steeds meer gegevens over ons verzamelen, met als doel van onze democratie een technocratie te maken. ‘De corona QR-code is er een voorproefje van.’ Ook stelt de krant dat vaccinaties leiden tot meer sterfgevallen, en twijfelt Hoe Nu Verder aan de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht.

Vorige week promootte Sander Compagner zijn krant Hoe Nu Verder bij Blue Tiger Studios, het Youtube-kanaal van Tom Zwitser van De Blauwe Tijger. In 2020 werd deze uitgeverij genoemd in het Dreigingsbeeld Terrorisme van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV).

- Advertentie -