20.2 C
Amsterdam

Hoe overtuig je mensen van de ernst van racisme? Studie vindt het antwoord

Lees meer

Onderzoekers denken dat ze de beste manier hebben gevonden om witte mensen van het racismeprobleem te overtuigen: confronteer ze met ondubbelzinnige bewijzen van racisme.

De Britse NGO Reframing Race testte tientallen argumenten tegen racisme op een groep van bijna 20.000 respondenten. Het blijkt dat taal over mensen die ‘lijden’ aan ‘ongelijkheid’ niet overtuigt en zelfs soms averechts werkt, meldt de Britse krant the Guardian.

Een onderzoek uit 2019, waaruit ondubbelzinnig blijkt dat sollicitanten uit etnische minderheidsgroepen minder positieve reacties kregen op sollicitaties dan witte mensen, overtuigde het publiek wel. Bij een experiment moesten witte Britse sollicitanten gemiddeld vier aanvragen indienen om een positief antwoord te krijgen, maar niet-witte sollicitanten maar liefst zeven.

Ook berichten over hoge moedersterfte van zwarte vrouwen bij de bevalling overtuigde het publiek van het reële probleem van racisme, aldus de studie.

Pas als het publiek systematisch racisme begrijpt en niet blijft hangen in vooroordelen over etnische minderheidsgroepen kan er vooruitgang worden geboekt in de strijd tegen racisme, aldus Reframing Race.

- Advertentie -