15.8 C
Amsterdam

Hoge ambtenaar Qatar: ‘westerse kritiek op WK 2022 was islamofobie’

Lees meer

Volgens Lolwah Al Khater, woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken van Qatar, is de ‘wereldwijde dreiging’ van islamofobie niet gestopt. Integendeel: de gevolgen van aanhoudende islamofobie bedreigen volgens haar de hele wereld.

‘De gevolgen van dit fenomeen (islamofobie, red.) zijn niet alleen beperkt tot islamitische landen en samenlevingen’, aldus Khater. ‘Ze bedreigen bovendien de hele wereld, als gevolg van langdurige en grensoverschrijdende wraaknemeningen.’ Ze waarschuwde dat het ‘kwaadaardige islamofobe discours gevaarlijke niveaus heeft bereikt’.

Qatar was in 2022 slachtoffer van een wereldwijde islamofobe campagne, vertelde Khater, toen westerse media kritiek leverden op het Arabische oliestaatje toen het gastheer was van de WK-voetbal. Westerse media hadden stevige kritiek op de wijze hoe Qatar gastarbeiders behandelde, waarvan er velen stierven tijdens de bouw van de grote stadions. Maar volgens Khater laten westerse media zich leiden door islamofobie en voerden ze een ‘berekende campagne’ tegen Qatar.

Khater deed haar uitspraken tijdens een rondetafelconferentie over islamofobie. Hierbij waren meer dan 30 experts en beleidsmakers aanwezig, uit het Midden-Oosten, de Verenigde Staten en Europa. Het panel focuste zich op een structurele aanpak van islamofobie.

De bestrijding van islamofobie staat prominent op de agenda van Turkije, Pakistan, Qatar en andere islamitische landen. Zij maken zich grote zorgen over moslimhaat in Europa en de Verenigde Staten. Begin dit jaar zijn in Zweden, Denemarken en Nederland korans ontheiligd door extreemrechtse activisten, tot grote woede van moslims wereldwijd.

Het Collectief Contra Islamofobie in Europa (CCIE), een in België gevestigde NGO, registreerde in 2022 maar liefst 787 islamofobe incidenten, aldus het Turkse staatspersbureau Anadolu. Volgens het CCIE-rapport waren Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk ‘de belangrijkste plekken van antimoslimhaat en islamofobe incidenten.’

- Advertentie -