13.7 C
Amsterdam

Honderden academici in Nederland: boycot Israëlische universiteiten

Lees meer

Honderden wetenschappers, docenten en studenten aan Nederlandse hogescholen en universiteiten boycotten Israëlische academische instellingen, laten ze weten middels een petitie.

‘Dit is gerechtvaardigd vanwege de formele banden tussen Israëlische universiteiten en het Israëlische leger, alsook andere overheidsorganen die de architectuur van de bezetting vormen’, schrijven de academici.

Ze vermelden erbij dat samenwerking met individuele Israëlische wetenschappers en collega’s wel nog steeds mogelijk moet zijn.

De petitionisten merken op dat er sprake is van een ongelijke strijd tussen Gaza en Israël en dat Human Rights Watch Israël onlangs beschreef als een apartheidsstaat.

Er zijn de de afgelopen tien jaar ruim vierhonderd studenten opgepakt en vastgehouden door Israël, stellen ze. ‘Vaak worden deze studenten zonder rechtsgang in militaire bewaring gesteld op beschuldiging van vermeend lidmaatschap van verboden politieke groeperingen. Er zijn talrijke rapporten verschenen waaruit blijkt dat dit soort gevangenen worden onderworpen aan marteling. Palestijnse wetenschappers worden geïntimideerd, en academici die in het buitenland wonen wordt toegang tot Israël ontzegd.’

Ook willen ze dat Nederland alle economische, politieke en militaire banden met Israël verbreekt.

Onder de inmiddels vijfhonderd ondertekenaars bevinden zich prominente wetenschappers als historici Nadia Bouras en Sara Polak (Universiteit Leiden), arabist Annelies Moors (Universiteit van Amsterdam), theoloog Janneke Stegeman (Universiteit Utrecht) en antropologen Sinan Cankaya en Thijl Sunier (Vrije Universiteit Amsterdam). 

Saillant: onder de ondertekenaars bevindt zich ook de Zuid-Afrikaanse onderzoekster Kylie Thomas, verbonden aan het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies. Het NIOD werkt geregeld samen met onder meer Yad Vashem in Jeruzalem, de officiële staatsinstelling van Israël voor het herdenken van de Joodse slachtoffers van de Holocaust en de redders van Joden.

- Advertentie -