13.8 C
Amsterdam

Hongarije en Turkije tekenen handelsverdrag

Lees meer

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan en de Hongaarse premier Viktor Orban hebben een 17 artikelen tellende overeenkomst getekend tijdens een staatsbezoek van de Turkse president. 

Het was Erdogans tweede bezoek aan Hongarije in vier maanden tijd. Hongarije en Turkije willen intensiever gaan samenwerken, onder andere op het gebied van cultuur en toerisme, defensietechnologie, media, kernenergie, handel en onderwijs.

Hongarije en Turkije zijn de enige twee NAVO-landen die dwars liggen bij de toetreding van Zweden tot het bondgenootschap, aldus de Arabische zender Al Jazeera. Turkije vindt dat Zweden te vriendelijk is voor de Koerdische Arbeiderspartij PKK, die in Turkije, de Verenigde Staten en Europese Unie op de terreurlijst staat. Ook hekelt Turkije de koranverbrandingen voor de Turkse ambassade in Zweden door islamofobe extremisten.

Hongarije, dat onder de autoritaire premier Orban een pro-Russische koers voert, is ook kritisch over de Zweedse toetreding tot de NAVO.

Het bezoek van Erdogan valt samen met de honderdste verjaardag van het aangaan van diplomatieke betrekkingen tussen beide landen.

- Advertentie -