De Europese Unie wilde Turkije waarschuwen voor de invasie van Noord-Syrië, maar Hongarije zou een gezamenlijke verklaring hebben getorpedeerd.
De Turkse invasie van Noord-Syrië is gisteren begonnen. Behalve tot een grote humanitaire ramp kan de oorlog ook leiden tot een nieuwe vluchtelingenstroom naar de EU. Toch kwamen de 28 EU-naties niet overeen om Turkije te waarschuwen voor de invasie, dankzij het veto van Hongarije. Dit meldt het weekblad der Spiegel, op basis van wat diplomaten aan het Duitse tijdschrift vertelden.
Dinsdagavond hadden de vertegenwoordigers van de verschillende EU-lidstaten een tekst opgesteld. Een invasie van Noord-Syrië zou, zo stond in de concepttekst, de inspanningen om de Syrische burgeroorlog te beëindigen ondermijnen. De diplomaten vertelden der Spiegel ook dat de EU kritiek heeft op het Turkse plan om in een nog te vormen bufferzone in Noord-Syrië meer dan een miljoen Syrische vluchtelingen onder te brengen.
Gisterochtend werd de tekst besproken door ambassadeurs uit de EU-landen. Maar het Hongarije van de rechts-nationalistische premier Viktor Orbán zou hier een stokje voor hebben gestoken en vertraagde het overleg. De andere EU-landen zetten Hongarije onder druk om toch de verklaring te ondertekenen en de Hongaren stonden op het punt om toe te geven, aldus der Spiegel. Maar toen gistermiddag het nieuws bekend werd dat Turkije met de invasie was begonnen, was de EU-verklaring overbodig geworden.
Gisteravond kwam de EU alsnog met een verklaring. Daarin staat dat ‘een duurzame oplossing voor het Syrische conflict niet militair kan worden bereikt’ en wordt Turkije opgeroepen ‘een einde te maken aan de unilaterale militaire actie’ omdat die zou kunnen leiden tot destabilisatie in Syrië en de terugkeer van IS.
Hongarije wilde aanvankelijk niet reageren op de beschuldigingen in het artikel in der Spiegel, maar een woordvoerder van de regering deed het gisteravond af als ‘nepnieuws’. De Luxemburgse minister van Buitenlandse Zaken, Jean Asselborn, vertelde aan het Duitse weekblad: ‘Als we niet eens samen zo’n verklaring kunnen opstellen, zijn we niet eens een dwerg in buitenlandse zaken – dan bestaan we niet.’