16.8 C
Amsterdam

Hongersnood dreigt voor 2,5 miljoen Soedanezen

Lees meer

Ongeveer 2,5 miljoen mensen in Soedan kunnen omkomen van de honger als de burgeroorlog voortduurt. Hiervoor waarschuwt Instituut Clingendael.


Het in Den Haag gevestigde instituut heeft hierover een elf pagina’s tellend rapport uitgebracht, From hunger to death, dat gebaseerd is op gepubliceerde gegevens over oogsten, de voorraden van wat mensen in huis hebben en de import van humanitaire hulp. Het rapport stelt dat de bevolking van Darfur en Kordofan het zwaarst worden getroffen.

In april bracht UNICEF al een alarmistisch rapport uit. Naar schatting 8,9 miljoen kinderen in Soedan worstelen met voedselonzekerheid, aldus het kindagentschap van de Verenigde Naties. Voor 4,9 kinderen is de nood acuut.

Burgeroorlog
In Soedan woedt nu meer dan een jaar een burgeroorlog, tussen het Soedanese leger enerzijds en de Rapd Support Forces (RSF), een Arabische rebellenbeweging, anderzijds. RSF pleegt grove misdaden tegen de menselijkheid tegen de niet-Arabische bevolking van Darfur.

De ruggengraat van de naar schatting 100.000 RSF-strijders wordt gevormd door Arabieren. Veel oudere strijders behoorden twintig jaar geleden tot de beruchte Janjaweed-milities, die in opdracht van oud-president Omar al-Bashir een genocidale oorlog voerden tegen de zwarte bevolking in Darfur. Daarbij kwamen toen zo’n 300.000 mensen om.

- Advertentie -