16.6 C
Amsterdam

‘Hooggeplaatste PKK-commandant gedood in Noord-Syrië’

Lees meer

Bij een gezamenlijke operatie van de Turkse inlichtingendienst en het leger is de PKK-commandant Engin Karaaslan gedood in Qamishli in Noord-Syrie. Dat meldt het Turkse staatspersbureau Anadolu.

Koerdische media hebben het bericht nog niet bevestigd of ontkend. Mocht Karaaslan daadwerkelijk gedood zijn, dan is hij de meest hooggeplaatste PKK-lid dat in Syrië is gedood. Hij stond ook op de rode lijst van Interpol.

Engin Karaaslan, met de codenaam Haydar Varto, zou lid zijn van het Centrale Comité van de PKK en in de jaren tachtig bij de PKK te zijn aangesloten. Hij zou ook persoonlijke training hebben ontvangen van Abdullah Öcalan in Damascus, de gevangen PKK-leider.

De strijd tussen Turkije en de PKK duurt al bijna veertig jaar en heeft aan meer dan 40.000 mensen het leven gekost, voornamelijk Koerdische burgers in Turkije.

Sinds het uitbreken van de Syrische burgeroorlog in 2011 vindt deze strijd ook steeds meer in het buurland Syrië plaats. Door Koerden wordt het gebied in Noord-Syrië Rojava genoemd – oftewel ‘West-Koerdistan’ -, waar de YPG actief is. Dit zijn Koerdische volksmilities die tegen IS hebben gestreden, maar door Turkije als een zusterorganisatie van de PKK wordt beschouwd.

- Advertentie -