18.4 C
Amsterdam

Hooggerechtshof Indiase deelstaat steunt voorlopig hijabverbod scholen

Lees meer

Het hooggerechtshof van de Indiase deelstaat Karnataka heeft gezegd dat islamitische studentes voorlopig geen hijab mogen dragen in de klas. Dit, in afwachting van een definitieve uitspraak over de vraag of openbare scholen hijabs mogen verbieden.

Islamitische studentenorganisaties reageren verslagen op deze uitspraak van het hof in Bangalore. Een studenten zegt dat het hof van moslimstudenten vraagt ‘hun geloof op te schorten’, meldt the New York Times.

Nadat een openbare school in de stad Udupi in Karnataka vorige maand besloot dat islamitische studentes niet langer een hijab mochten dragen (foto), spreidde dit verbod zich snel uit naar andere onderwijsinstellingen in Karnataka.

Hierdoor zijn de spanningen in India tussen hindoe-nationalisten en moslims opnieuw opgelopen. Eerder deze week gingen beelden van een moslimstudente in hijab, die belaagd werd door een groep hindoe-nationalisten, de hele wereld over.

De deelstaatregering van Karnataka, die wordt gedomineerd door de hindoe-nationalistische BJP van de Indiase premier Narendra Modi, is op de hand van de school. Maar uiteindelijk is het de rechter die besluit of het hijabverbod al dan niet terecht is. Dat kan nog weken op zich wachten.

De BJP en de aan deze partij gelieerde hindoe-nationalistische vrijwilligersbeweging RSS stoken bewust het vuurtje op om jonge hindoes aan zich te binden, menen critici. ‘Dit is de manier van de RSS en BJP om hun gezag te laten gelden op de universiteiten en zich te richten op jonge kiezers die voor het eerst stemmen’, vertelt een professor Mediastudies uit Udupi.

Hindoe-nationalistische studenten zien de culture war tussen hindoeïsme en islam als een heilige oorlog. ‘Ik denk dat de hindoes deze oorlog zullen winnen’, zegt een negentienjarige hindoe-nationalistische student tegen de New York Times. ‘Het gaat per slot van rekening om de oudste religie ter wereld.’

- Advertentie -