16.8 C
Amsterdam

Hooggerechtshof VS buigt zich over rol sociale media bij aanslagen

Lees meer

Het sociale mediabedrijf YouTube moet in de Verenigde Staten voor de rechter verschijnen voor vermeende medeplichtigheid aan de terroristische aanslagen in Parijs in 2015. Ze zijn aangeklaagd door de nabestaanden van het enige Amerikaanse slachtoffer.

Dat meldt de nieuwssite Middle East Eye. De rechtszaak kan een grote precedentwerking hebben, omdat al langer een discussie gaande is over de rol die sociale media spelen bij grootschalige terreuraanslagen waar veel burgerslachtoffers vallen.

De Amerikaanse familie van Nohemi Gonzalez, de enige Amerikaan die in 2015 in Parijs is vermoord, heeft de rechtszaak tegen Google aangespannen, waar YouTube onder valt, en beschuldigt hun van medeplichtigheid. De precieze aanklacht is dat het platform algoritmes gebruikt die terreuraanslagen en rekrutering van terroristen ‘aanwakkert’, bijvoorbeeld die van ISIS, die destijds grote gebieden in het Midden-Oosten had veroverd.

Het grootste punt in deze zaak is of internetbedrijven aangeklaagd kunnen worden op basis van content dat door derde partijen op hun platform is gedeeld.

Lagere rechtsbanken oordeelden eerder in het voordeel van Google. De familie Gonzalez liet het daarbij niet liggen en is in beroep gegaan. ‘Als er bepaalde veranderingen kunnen worden doorgevoerd, om te voorkomen dat terroristen mensen doden, dan is dat al een grote ontwikkeling’, aldus de nabestaanden.

- Advertentie -