13.7 C
Amsterdam

Brits antiradicaliseringsproject zorgt voor ‘islamofobie’, zegt hoogleraar

Lees meer

Het Britse antiradicaliseringsprogramma ‘Prevent’ is een totale mislukking, omdat dit juist vooroordelen over moslims versterkt. Dit schrijft de Londense hoogleraar Alison Scott-Baumann in the Guardian.

Volgens de Britse regering is radicalisering op universiteiten een groot probleem en is het lespakket Prevent nodig om dit te bestrijden. Maar voor radicalisering op universiteiten is helemaal geen bewijs, schrijft Scott-Baumann. Daarnaast zou Prevent vooroordelen over moslims juist versterken.

Uit onderzoek door Scott-Baumann blijkt dat 20 procent van de Britse studenten gelooft dat de islam niet te combineren is met ‘Britse waarden’, maar onder de studenten die Prevent steunen is dat 35 procent.

Het onderzoek is gedaan onder 2.022 studenten van 132 universiteiten, die een uitgebreide vragenlijst moesten invullen. Ook zijn er op zes universiteiten met studenten uitgebreide gesprekken gevoerd.

Uit Scott-Baumanns onderzoek blijkt ook dat Prevent discussies over cultuur, identiteit en religie ontmoedigt, helemaal als het over de islam gaat. Studenten en personeel wordt bovendien ontmoedigd om kritische vragen te stellen over Prevent. Dit leidt tot zelfcensuur, aldus het onderzoek, omdat mensen niet in het verdachtenbankje willen worden geplaatst.

- Advertentie -