8.6 C
Amsterdam

Hoogste Duitse rechter: komiek mag Erdogan-gedicht niet meer voorlezen

Lees meer

De hoogste rechtbank van Duitsland heeft een klacht afgewezen van komiek Jan Böhmermann. Die had bezwaar aangetekend omdat hij zijn gedicht Schmähkritik (‘Smadelijke kritiek’), waarin hij de Turkse president Erdogan linkt aan onder meer seks met geiten, niet meer mocht voordragen van de rechter.

Nadat Böhmermann in 2016 zijn gedicht voorlas op de Duitse tv, eiste Turkije dat Duitsland de komiek zou berechten, omdat hij een buitenlands staatshoofd had beledigd. De rechter rechtbank verbood de komiek om die reden vervolgens het grootste deel van zijn gedicht te herhalen.

Böhmermann legde zich daar op zijn beurt niet bij neer. ,Na een jarenlang juridisch steekspel werd de zaak uiteindelijk voorgelegd aan het Federale Constitutionele Hof, dat de klacht van Böhmermann op 26 januari verwierp en de beslissing daarover gisteren publiceerde.

De zaak ‘heeft geen kans van slagen’, aldus de rechtbank, die verder niet ingaat op waarom dit zo is.

In Turkije is het beledigen van de president verboden. Duizenden mensen in Turkije worden strafrechtelijk onderzocht en bedreigd met gevangenisstraf omdat ze kritiek hebben op Erdogan.

- Advertentie -