14.3 C
Amsterdam

Hulpverleners waarschuwen: door corona meer illegale migranten op straat

Lees meer

Als gevolg van de coronacrisis hebben ongedocumenteerden in Rotterdam het extra moeilijk. Katja van Nimwegen van Stichting Rotterdams Ongedocumenteerden Steunpunt (ROS) trekt aan de bel. ‘Er belanden nu extra mensen op straat, omdat ze nergens heen kunnen’, zegt ze tegen RTV Rijnmond.

In Rotterdam wonen tussen de 5.000 en 10.000 ongedocumenteerden, die niet beschikken over een verblijfsvergunning. Het Rotterdams Ongedocumenteerden Steunpunt (Stichting ROS) zet zich voor deze mensen in.

De ongedocumenteerden van Rotterdam vormen een veelzijdig arbeidsleger. Behalve schoonmakers en kappers zijn er ook veel klussers, die vloertjes leggen, behangen, vloeren leggen. Vaak hebben ongedocumenteerden meerdere baantjes in de informele economie.

Vanwege de coronacrisis zijn veel ongedocumenteerden echter in de problemen gekomen. Ze zijn een deel van hun inkomsten kwijtgeraakt, maar kunnen niet terugvallen op een uitkering. Ook zijn ze niet verzekerd voor ziektekosten.

Van Nimwegen van Stichting ROS wil dat de gemeente Rotterdam wat doet. ‘Maak mensen die hier niet rechtmatig zijn onderdeel van de ‘witte economie’, zodat ze zichzelf kunnen bedruipen. Zij houden onze economie op gang. Door hun schoonmaak- en oppaswerk kunnen Nederlanders zorgeloos op kantoor zitten. (…) Deze mensen verdienen dezelfde noodsteun als Nederlanders.’

- Advertentie -