14.4 C
Amsterdam

HUMAN komt rond WK met docu’s over mensenrechten Qatar

Lees meer

In de herfst zal omroep HUMAN een reeks documentaires uitzenden over de mensenrechtensituatie in Qatar, meldt ANP. Aanleiding is het WK voetbal, dat in het schatrijke maar autoritaire oliestaatje wordt gehouden.

De eerste documentaire die HUMAN zal laten zien heet Wij Bouwden de Stadions, die op 19 november zal worden vertoond op NPO2. Hierin spreekt journalist Rudra Khadka enkele nabestaanden van meer dan 6.500 gastarbeiders die zijn omgekomen bij de bouw van de voetbalstadions in Qatar.

De uitzendingen over de WK in Qatar zullen ‘journalistiek en serieus’ zijn, beloofde de NOS eerder al. De 77-jarige cabaretier Freek de Jonge had de NOS opgeroepen de toon de WK–uitzendingen ‘sober’ te houden, vanwege de structurele mensenrechtenschendingen in Qatar.

In 1978 voerden Freek de Jonge en Bram Vermeulen van het cabaretduo Neerlands Hoop actie voor de boycot van het WK-voetbal in Argentinië onder de leus ‘Bloed aan de paal’, vanwege de mensenrechtenschendingen door de militaire junta in het land. Het Nederlands Elftal ging toch naar het WK en verloor de finale tegen Argentinië.

- Advertentie -