14.2 C
Amsterdam

Human Rights Watch: China sluit en sloopt moskeeën

Lees meer

China sluit en sloopt moskeeën en geeft islamitische gebedshuizen een andere bestemming, aldus mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch in een nieuw rapport.

Het harde optreden van de communistische machthebbers in Beijing maakt volgens HRW deel uit van een ‘systematische poging’ om de beoefening van de islam in China te beteugelen.

In China wonen ongeveer 20 miljoen moslims. De meesten wonen in het noordwesten van het land, in de regio’s Xinjiang, Qinghai, Gansu en Ningxia. Hoewel China godsdienstvrijheid formeel toestaat worden moslims, christenen en andere gelovigen aan een sterke overheidscontrole onderworpen. Maar de repressie, vooral tegen moslims, neemt toe. In het islamitische dorp Liaoqiao in Ningxia zijn volgens HRW drie van de zes moskeeën ontdaan van hun koepels en minaretten. De communistische autoriteiten hebben bij de andere drie moskeeën de gebedsruimtes gesloopt. Uit satellietbeelden, in handen van HRW, blijkt dat een ronde koepel van een moskee in Liaoqiao is vervangen door een pagode in Chinese stijl.

In totaal zijn er vanaf 2020 ongeveer 1.300 moskeeën in Ningxia gesloten of verbouwd, vertelt onderzoeker Hannah Theaker aan de Britse omroep BBC, ongeveer een derde van het aantal moskeeën in de regio. Ook in andere Chinese provincies worden moskeeën gesloten, gesloopt of krijgen ze een andere bestemming.

De Oeigoeren, die voornamelijk wonen in de westelijke provincie Xinjiang, worden al langer zwaar vervolgd door de Chinese overheid. Oeigoeren kunnen hun islamitische geloof nauwelijks nog uitoefenen en veel Oeigoeren worden opgesloten in heropvoedingskampen, waar ze dwangarbeid moeten verrichten en worden onderworpen aan communistische propaganda.

- Advertentie -