14.4 C
Amsterdam

Human Rights Watch: racisme speelde belangrijke rol bij aanval op Capitool

Lees meer

Veel Trump-aanhangers die op 6 januari 2021 het Capitool bestormden, lieten zich mede leiden door racisme. Dat stelt mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW).

Politieagenten werden begroet met racistische opmerkingen. En veel demonstranten zwaaiden met de Confederate Flag, hét symbool van de Zuidelijke Staten die tijdens de Burgeroorlog van 1861-1865 de slavernij niet wilden afschaffen. Ook liepen demonstranten met galgen en stropoppen, die volgens HRW herinnerden aan de lynchpartijen tegen zwarte mensen.

‘Het probleem is dat veel Amerikanen, zelfs degenen die verontwaardigd zijn over de aanval op het Capitool, dit niet hebben erkend’, aldus HRW.

De mensenrechtenorganisatie wijst op onderzoek dat aantoont dat veel witte streng-protestantse christenen niet in een religieus divers Amerika willen wonen en zich identificeren als christelijke nationalisten.

Uit ander onderzoek blijkt dat een derde van de witte Amerikanen gelooft dat God de VS een speciale rol in de wereldgeschiedenis heeft toebedeeld en dat patriottisch geweld nodig kan zijn om de natie te redden.

Volgens HRW moeten we deze feiten onder ogen zien om een herhaling van 6 januari 2021 te voorkomen. En de politiek moet meer doen om levens van niet-witte minderheden te helpen veranderen, aldus HRW. Ondanks de progressieve retoriek van de regering van president Joe Biden en sommige Congresleden wordt er volgens HRW te weinig gedaan.

‘Politiek en angst weerhouden leiders er vaak van om de verontrustende waarheid over de verdeeldheid in de natie onder ogen te zien. Maar als de Amerikaanse leiders zich écht inzetten voor de bescherming van de democratie, moeten ze moedig en snel zijn om systemisch racisme aan te pakken en het recht op gelijkheid af te dwingen, dat op 6 januari zo schaamteloos werd aangevallen.’

- Advertentie -