14.5 C
Amsterdam

Human Rights Watch: Saudische grenswachten doden honderden vluchtelingen

Lees meer

‘We werden herhaaldelijk beschoten. Ik zag mensen doodgaan op een manier die ik me nooit heb kunnen voorstellen. Ik zag dertig mensen ter plekke doodgeschoten geworden’ citeert Human Rights Watch (HRW) de 14-jarige overlevende Hamdiya uit Ethiopië in het rapport They Fired on Us Like Rain. De mensenrechtenorganisatie beschrijft de dodelijke operaties van Saudische grenswachten tegen Ethiopische asielzoekers.

Hamdiya heeft zich onder een rots verstopt en is daar gaan slapen tijdens het bloedbad. ‘Ik kon op een gegeven moment voelen dat mensen om me heen sliepen. Maar na een tijdje realiseerde ik me dat ze niet sliepen, maar dood waren. Ik werd wakker en ik was helemaal alleen’, zegt ze.

Volgens Human Rights Watch zijn tussen maart 2022 en juni 2023 ‘tenminste’ honderden Ethiopiërs gedood. De moordpartijen aan de Jemenitisch-Saudische grensregio gaan volgens de organisatie nog steeds door. ‘Grenswachten gebruiken explosieve wapens en schieten mensen van korte afstand neer, inclusief vrouwen en kinderen.’ Dat zou op een ‘wijdverbreide en systematische’ manier gebeuren. In sommige gevallen werd aan slachtoffers gevraagd in welk deel van hun lichaam ze beschoten wilden worden, melden overlevenden.

Het uit staatswege vermoorden van migranten is een ‘misdaad tegen menselijkheid’, schrijft HRW.

Er wonen en werken naar schatting 750.000 Ethiopiërs in Saudie-Arabië. De meesten zijn daar om economische redenen gekomen, maar in toenemende mate arriveren ook mensen die de mensenrechtenschendingen in eigen land ontvluchten.

- Advertentie -