14.1 C
Amsterdam

Human Rights Watch: steeds meer druk op Indonesiërs om hijab te dragen

Lees meer

Steeds meer vrouwen en meisjes in Indonesië staan onder ‘intense en constante’ druk om de hijab te dragen. Dit stelt Human Rights Watch.

‘Indonesische staatsscholen gebruiken een combinatie van psychologische druk, openbare vernedering en sancties om meisjes over te halen de hijab te dragen’, aldus de mensenrechtenorganisatie in een nieuw rapport.

Human Rights Watch dook meer dan zestig lokale en provinciale regels en wetten op, die sinds 2001 zijn uitgevaardigd en vrouwen dwingen om een hoofddoek te dragen. Een nationale overheidsverordening uit 2014 is algemeen geïnterpreteerd als de eis dat alle vrouwelijke moslimstudenten in het land van ongeveer 270 miljoen mensen op school een hijab op moeten.

‘Overal in Indonesië groeit de overtuiging dat als je een moslima bent en geen hijab draagt je minder vroom bent; je bent moreel minderwaardig’, stelt Human Rights Watch.

Vorige maand leden islamisten nog wel een gevoelige nederlaag. Indonesië besloot toen het verplichten van de hoofddoek op scholen te verbieden. Aanleiding van dit besluit was de ophef over de eis van een school in West-Sumatra, waar alle vrouwelijke studenten – ook niet-moslims – een hijab moesten dragen.

- Advertentie -