21.4 C
Amsterdam

Human Rights Watch: Turkije duwt Afghaanse migranten terug naar Iran

Lees meer

Sommige Afghanen die naar Turkije vluchten, worden fysiek mishandeld en vervolgens teruggestuurd naar Iran. Dat meldt mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW). In Iran lopen ze vervolgens het risico teruggestuurd te worden naar Afghanistan. 

Verschillende Afghanen die vanuit Iran Turkije binnenkwamen deden aan HRW hun verhaal. Ze vertelden over hun ervaringen met misbruik door Turkse soldaten, die hen afranselden, hun bezittingen in beslag namen en zieke vluchtelingen geen medische hulp wilden bieden.

De meeste voorvallen vonden plaats in de buurt van de 534 kilometer lange grens van Turkije met Iran. Er wordt geschat dat duizenden Afghanen deze grens dagelijks oversteken, na een zware reis door Iran.

HRW roept internationale organisaties, waaronder de Europese Unie, op om Turkije onder druk te zetten zodat er een einde komt aan deze pushbacks. De NGO stelt dat vluchtelingen recht hebben op een humane behandeling volgens het internationaal recht, dat recht op asiel verleent.

Turkije heeft bepaalde internationale verdragen echter nooit geratificeerd, waaronder het Verdrag van Genève van 1951 inzake vluchtelingen, dat een betere bescherming van asielzoekers mogelijk moet maken.

Momenteel herbergt Turkije meer dan drie miljoen Syrische vluchtelingen en tussen de 200.000 en 300.000 Afghanen. Afghaanse vluchtelingen worden niet bepaald met open armen verwelkomt door Turkije en krijgen te maken met racisme en uitbuiting.

Ondertussen blijft de EU vasthouden aan de omstreden vluchtelingendeal met Turkije. In ruil voor financiële steun mogen vluchtelingen in Turkije niet doorreizen naar Griekenland en Bulgarije.

- Advertentie -