Religiecritici en ongelovigen riskeren in autoritaire landen steeds zwaardere straffen. Dat staat in een rapport van Humanists International, waar ook het Nederlandse Humanistisch Verbond onder valt.
Humanists International noemt 69 staten ‘waar je een straf riskeert als je kritiek uit op religie of de keuze maakt om niet meer godsdienstig te zijn’. In twaalf van deze landen, waaronder Saudi-Arabië en Pakistan, riskeert men met kritiek of atheïsme zelfs de doodstraf.
In sommige landen is de situatie verslechterd, stelt Humanists International. In 2018 jaar werd de doodstraf ook geïntroduceerd in Mauritanië en Brunei voor godslastering en afvalligheid. Humanists International is ook bezorgd over Indonesië en Iran, waar protesten tegen de gedwongen besluiering gewelddadig worden neergeslagen.
Nederland behoort volgens het rapport tot de meest veilige landen ter wereld. Desondanks zouden niet-religieuze vluchtelingen zich hier in asielzoekerscentra niet veilig voelen. Humanistisch Verbond-voorzitter Boris van der Ham pleit bij het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) voor betere bescherming van deze vluchtelingen.
Ook voelen leden van religieuze gemeenschappen zoals Jehova’s getuigen en de islam zich vanuit sociaal opzicht bezwaard de groep te verlaten, aldus van der Ham. ‘De vrijheid om je eigen keuze te maken wat betreft levensovertuiging is niet alleen belangrijk in wetgeving, maar moet ook sociaal de norm zijn.’
De humanisten presenteren het rapport vandaag aan het Europees Parlement in Brussel.