24.8 C
Amsterdam

‘Ideeën PVV’ers over demografische verandering in strijd met Grondwet’

Lees meer

De jurist Ulli d’Oliveira noemt de ideologie van PVV’ers die nu praten over ‘demografische verandering’ in plaats van de omvolkingstheorie ‘in strijd met de Grondwet’. Dat zei hij in een interview met Nadia Moussaid voor de VPRO. 

‘Ze hebben die term omvolkingstheorie ingeslikt en hebben het nu over een bedenkelijke verandering van de samenstelling van de bevolking, maar dat betekent precies hetzelfde’, zei d’Oliveira. ‘Dat betekent namelijk dat ze het niet hebben op mensen van kleur. En welke bewoordingen ze daarover uitbraken, dat maakt me niet uit.’

Met ‘ze’ verwijst hij naar PVV-minister Marjolein Faber, die twee weken geleden publiekelijk afstand deed van de term die ze in voorgaande jaren bezigde. Geert Wilders steunde Faber in deze stelling. Maar volgens de jurist hebben de PVV’ers nog steeds dezelfde racistische ideologie, die in strijd is met de Grondwet en mensenrechtenverdragen.

Presentator Moussaid herhaalt vragend zijn woorden: ‘In strijd met de Grondwet?’ Wanneer d’Oliveira dat bevestigt, wordt het Moussaid even te veel.

Even later beschrijft ze haar emotie: dat ze in Nederland geboren is, maar het toch niet voelt alsof ze erbij hoort. ‘Het zijn zorgen die je al jaren voelt. En dat het dan echt gebeurt nu’, zegt ze gealarmeerd.

- Advertentie -