12 C
Amsterdam

Ierland stemt over uitzetten Israëlische ambassadeur

Lees meer

Deze week zal het Ierse parlement stemmen over een motie om de Israëlische ambassadeur het land uit te zetten.

Elf parlementariërs van vier partijen dienden de motie vorige week in, toen er nog geen wapenstilstand was afgesproken tussen Israël en Hamas. De motie stelt dat ‘meer dan zestig kinderen zijn vermoord door het Israëlische leger’ en ‘dat de huidige escalatie van geweld in gang werd gezet door de poging om 28 Palestijnse gezinnen etnisch te zuiveren uit het Sheikh Jarrah-gebied in Jeruzalem’.

Daarnaast beschuldigt de motie Israël van oorlogsmisdaden, etnische zuiveringen en het uitbreiden van illegale nederzettingen in Palestijns gebied. ‘De aanwezigheid van de Israëlische ambassadeur in Ierland is onhoudbaar in deze omstandigheden.’

De kans dat de motie wordt aangenomen is klein, schrijft de conservatieve Israëlische krant the Jerusalem Post. Bovendien gaat het om een niet-bindende motie, die de regering naast zich kan neerleggen mocht de motie toch een Kamermeerderheid achter zich krijgen.

Toch leeft het onderwerp. Meer dan 80.000 mensen hebben een petitie van de jongerentak van Sin Féin, een Ierse oppositiepartij, ondertekend, om de Israëlische ambassadeur Ierland uit te zetten.

- Advertentie -