13.4 C
Amsterdam

‘Ik hoorde dat ik met alle Marokkanen en Afrikanen vergast moest worden’

Lees meer

Arnon Grunberg heeft na zijn 4 mei-lezing van vorig jaar een stortvloed van antisemitische haat over zich heen gekregen. Dat vertelde de schrijver gisteren tijdens een online uitgezonden debat over antisemitisme, georganiseerd door De Balie in Amsterdam.

Grunberg wees in het Balie-debat op een uitspraak van de Franse filosoof Jean-Paul Sartre, die zei dat als de Jood niet bestond de antisemiet hem wel had uitgevonden. Haters hebben een vijand nodig om te haten.

Toen Grunberg het vorig jaar opnam voor Marokkaanse Nederlanders kreeg hij veel kritiek over zich heen, maar ook antisemitische haat. Een persoon zei dat Grunberg, zelf een Jood, samen met de Marokkanen en met de Afrikanen vergast moest worden.

Volgens de schrijver zijn moslimdiscriminatie en Jodenhaat goed vergelijkbaar. Nu zijn moslimhaters bang voor moslims vanwege 9/11 en andere terroristische aanslagen door extremisten; honderd jaar geleden werden de Joden met de communisten in verband gebracht. De schrijver is het daarom oneens met degenen die antisemitisme vooral framen als een islamitisch probleem.

Grunberg ergert zich er enorm aan ‘als extreemrechts zich verkneukelt’ als het Joodse restaurant Ha Carmel in Amsterdam weer door een verwarde Syrische asielzoeker wordt belaagd. Ook is hij het oneens met mensen die kritiek op Israël met antisemitisme verwarren.

Ten slotte nam Grunberg het op voor schrijver Abdelkader Benali. Die zou dit jaar de 4 mei-lezing houden, maar kwam vanwege controversiële uitspraken uit het verleden onder vuur kwam te liggen. Uiteindelijk trok hij zich terug.

Grunberg vindt de verdediging van Benali, dat hij zijn gewraakte uitlatingen had gedaan in een dronken bui, niet sterk. Maar wat er vervolgens gebeurde keurt Grunberg af. ‘Ze brachten zijn uitspraken natuurlijk meteen in verband met zijn Marokkaanse achtergrond.’

- Advertentie -