9.6 C
Amsterdam

Ilhan Omar boycot speech Israëlische president in Congres: ‘Geen denken aan’

Lees meer

De Democratische politica Ilhan Omar zal de speech van de Israëlische president Isaac Herzog aanstaande woensdag in het Amerikaanse Congres niet bijwonen. ‘Geen denken aan’. De islamitische afgevaardigde is een felle criticaster van de staat Israël.

Omar zegt onmogelijk aanwezig te kunnen zijn bij een toespraak van een president ‘wiens land mij heeft verbannen en Rashida Tlaib de mogelijkheid heeft ontzegd om haar oma te zien’.

Ze doelt op een besluit van Israël in 2019 om haar en afgevaardigde Tlaib, die ook moslim is en Palestijnse, de toegang tot het bezette Palestina te ontzeggen. Israël deed dit vanwege hun steun aan de pro-Palestijnse boycotbeweging BDS (Boycot, Desinvestering en Sancties). De Israëlische wet staat de overheid toe BDS-activisten de toegang tot het land te ontzeggen.

De Democratische afgevaardigde vindt het een schande dat het Congres Herzog überhaupt heeft uitgenodigd. ‘Herzorgs speech komt namens de meest rechtse regering in de geschiedenis van Israël’. Het is een verkeerd signaal dat de Verenigde Staten Herzog nu in het zonnetje zetten, terwijl ze Israël juist op de vingers zouden moeten tikken, vindt Omar.

De Israëlische president Isaac Herzog zal woensdag 19 juli de leden van de senaat en het huis van afgevaardigden toespreken in het Congres. Ook heeft hij een ontmoeting met president Joe Biden.

- Advertentie -