16.4 C
Amsterdam

Ilhan Omar kritisch over falend Amerikaans racismebeleid: ‘Systeem is stuk’

Lees meer

Sinds de moord op George Floyd door een witte politie-agent in 2020 is het geweld tegen zwarte mensen in de Verenigde Staten geëscaleerd. Dat vindt het progressieve Amerikaanse Congreslid Ilhan Omar.

In de Britse krant The Guardian uit ze stevige kritiek op het falen van de VS om het politiegeweld tegen Afro-Amerikanen en andere minderheden te beteugelen. Het land belijdt de mensenrechten met de mond, maar onttrekt zich aan controle van het naleven van die rechten, vindt Omar. ‘Het is gevaarlijk om dezelfde fouten te blijven maken en te blijven investeren in systemen die niet alleen kapot zijn, maar ook niet in de behoeften van de gemeenschap voorzien.’

De moorden op George Floyd en Daunte Wright, een 20-jarige man die in 2021 door een politieagent werd doodgeschoten, vonden allebei plaats in het kiesdistrict dat Omar in het Congres vertegenwoordigt.

De Amerikaanse politie doodt gemiddeld drie mensen per dag, blijkt uit een data-analyse van critici van politiegeweld. Omar heeft felle kritiek op de ‘tough on crime’-retoriek, die volgens haar de weg vrijbaant voor excessief politiegeweld tegen burgers. Ze wil dat het systeem wordt hervormd, dat de politie minder snel overgaat tot het gebruik van geweld en niet langer gebruik maakt van militaire tactieken. Ook vindt Omar dat de overheid moet investeren in preventieprogramma’s, zoals programma’s ter voorkoming van wapengeweld.

De Democratische politica is vanwege haar uitgesproken linkse standpunten en haar islamitische religie een favoriet doelwit van rechts AmerikaOmar wordt vaak bedreigd.

- Advertentie -