14 C
Amsterdam

IND dreigt Jemenitische Aya (20) te scheiden van familie

Lees meer

Het Jemenitische meisje Aya dreigt vanwege de procedures van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) van haar familie gescheiden te worden. Het asielverzoek van de familie is gehonoreerd, maar dat van Aya niet. Dat schrijft ze zelf in een hartenkreet op Twitter.

In Jemen woedt al jaren een verwoestende oorlog en is een humanitaire ramp gaande. Aya kwam na haar vlucht als eerste van haar zevenkoppige familie aan in Spanje, dat in 2019 haar vingerafdruk afnam.

Daarom wijst de IND erop dat volgens de Dublin Conventie Spanje verantwoordelijk is voor haar asielverzoek. De Dienst Terugkeer en Vertrek heeft haar in september gevraagd Nederland te verlaten.

Aya’s advocaat is in beroep gegaan. Ze wachten het beroep af, maar de bureaucratische rompslomp van de IND en de situatie in haar land van herkomst hebben hun tol geëist bij Aya. Ze zegt te lijden aan een depressie, suïcidale gedachtes en PTSS.

Het idee dat ze alleen naar Spanje moet om haar asielprocedure daar af te wachten, verergeren de klachten. Zo verliest ze namelijk de ‘onmisbare zorg’ van haar familie.

‘Wie is verantwoordelijk voor deze rotzooi?’ jammert ze, en voegt daaraan toe dat ze al ‘441 dagen wacht’.

‘Zonder werk of studie, helemaal niks. (…) Ik was 19 toen ik in Nederland kwam, en ik wordt straks 21, maar mijn leven maakt niet uit, omdat ik een asielzoeker ben!!’

Asieladvocaat Wil Eikelboom zegt dat ‘aandacht vragen’ het enige is wat nu voor Aya gedaan kan worden. ‘Het is belachelijk en schrijnend dat haar zaak geen voorrang krijgt die nu die al zo lang loopt (door toedoen van de IND), er sprake is van psychische schade en ze waarschijnlijk toch asiel krijgt (want uit Jemen). Er moet even iemand wakker worden bij de IND.’

- Advertentie -