18 C
Amsterdam

IND onverbiddelijk: Milena (14) moet na 12 jaar Nederland verlaten

Lees meer

Het 14-jarige Yezidi-meisje Milena moet uit Nederland vertrekken. Dat heeft de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) besloten.

Volgens de Immigratie en Naturalisatiedienst (IND) verblijft het gezin niet rechtmatig in Nederland. Twee maanden geleden mocht ze in gesprek met IND om haar situatie toe te lichten, maar zonder succes. Nu moeten zij en haar familie na twaalf jaar ons land verlaten.

‘We zijn gewoon helemaal kapot’, vertelt Milena aan NH Nieuws. ‘De IND heeft ons valse hoop gegeven. Tijdens het gesprek waren ze met ons aan het praten alsof we een positieve uitslag zouden krijgen. Ik verwachtte een andere beslissing.’

Milena en haar familie zijn Yezidi’s uit Armenië. De Yezidi’s zijn een vervolgde minderheid uit het Midden-Oosten, die meermalen het slachtoffer waren meerdere genocides. De laatste daarvan was de genocide in 2014 in Irak, uitgevoerd door IS. Meer dan vijfduizend mensen werden vermoord en vele vrouwen werden verkracht en tot seksslaaf gemaakt.

Ook in het overwegend christelijke Armenië, honderd jaar geleden zelf slachtoffer van genocide, worden Yezidi’s gediscrimineerd. Haar vader werd er bedreigd, omdat hij voor de rechten van Yezidi’s opkomt.

In 2018 werden Milena en haar familie al naar Armenië teruggestuurd, nadat ze uitgeprocedeerd waren, maar binnen een maand vluchtten ze naar Rusland omdat de situatie te onveilig zou zijn. In 2019 keerde de familie weer naar Nederland, waar ze ondergedoken zitten in West-Friesland.

Juriste Eliza Tsjoepieva startte een petitieactie voor Milena en haar familie, die meer dan 20.000 keer werd ondertekend. Hierop besloot de IND met Milena in gesprek te gaan, maar de handtekeningen maakten niets uit voor de uiteindelijke beslissing: die bleef negatief.

In oktober zat Milena nog in het praatprogramma Op1, om daar haar verhaal te doen. Op de vraag wat er zou gebeuren als ze wordt uitgezet, zei ze: ‘Ja, dan valt de enige wereld die ik ken onder mijn voeten weg.’

- Advertentie -