12 C
Amsterdam

India: acteur gearresteerd na kritiek op rechter die hijabverbod steunt

Lees meer

De politie in de Zuid-Indiase deelstaat Karnataka heeft acteur en activist Chetan Kumar gearresteerd. Dit, nadat hij vorige week een kritische tweet verstuurde waarin hij een van rechters hekelde die het hijabverbod op openbare scholen steunt.

Kumar (39), een Amerikaans staatsburger, vroeg zich af of rechter Krishna Dixit wel geschikt is om een uitspraak te doen in de hijab-zaak.

Dixit verleende twee jaar geleden een borgtocht aan een man die van verkrachting was beschuldigd, omdat hij de verklaring van de vrouw ‘een beetje moeilijk te geloven’ vond. ‘De verklaring die ze gaf dat ze na het plegen van de daad moe was en in slaap viel, past niet bij een Indiase vrouw’, zei Dixit.

De Indiase politie verklaarde gisteren dat Kumar was gearresteerd vanwege zijn kritische tweet, die als oogmerk zou hebben mensen aan te zetten tot het plegen van overtredingen. Ook zou Kumar zich schuldig hebben gemaakt aan ‘opzettelijk belediging’.

Het hijabverbod op openbare scholen in de Indiase deelstaat Karnataka zorgt al wekenlang voor onrust in India. Moslimstudentes mogen geen lessen meer volgen met hoofddoek om.. De hindoe-nationalistische BJP-partij van premier Narendra Modi, die ook in de Indiase deelstaat Karnataka de scepter zwaait, is groot voorstander van het hijabverbod.

- Advertentie -