14 C
Amsterdam

India: gewapende extremisten vallen huis islamitische oud-minister aan

Lees meer

Indiase hindoe-extremisten hebben het huis van de islamitische oud-minister van Buitenlandse Zaken Salman Khurshid (68) aangevallen en proberen in brand te steken. Dat meldt de Arabische nieuwszender al Jazeera.

Khurshid, lid van de links-seculiere Congrespartij, schreef vorige maand een boek waarin hij het hindoe-nationalisme in het India van premier Narendra Modi vergeleek met ‘extremistische groeperingen’ zoals IS. Dit riep de woede op van een lokale hindoe-extremistische groep, die de oud-minister een lesje wilde leren.

Volgens de politie werd het huis van Khurshid in de Indiase stad Nainital gisteren aangevallen door twintig leden van een lokale hindoe-nationalistische groepering. Ze schreeuwden leuzen, gooiden met stenen, vernielden enkele ruiten, sloopten de ingang en staken een deur in brand, vertelt de plaatselijke politiechef aan het Franse persbureau AFP.

De Indiase krant Times of India meldt dat de hindoe-extremistische groep een beeltenis van Khurshid in brand heeft gestoken, schoten heeft gelost en de schoondochter van de huisbewaarder met een pistool heeft bedreigd.

Khurshid, die van 2012 tot 2014 minister van Buitenlandse Zaken was, was op het moment van het incident weg met zijn gezin. Hij plaatste later afbeeldingen van de nasleep van de aanval op zijn huis op sociale media.

‘Ik hoopte deze deuren te openen voor mijn vrienden die dit visitekaartje hebben achtergelaten’, aldus de oud-minister op Facebook. ‘Heb ik nog steeds ongelijk als ik zeg dat dit geen hindoeïsme kan zijn?’

- Advertentie -