18.4 C
Amsterdam

India: hindoes mogen bidden in Varanasi-moskee

Lees meer

In India heeft de rechter bepaald dat hindoes mogen bidden in een moskee bij de pelgrimplaats Varanasi. Het is de nieuwste ontwikkeling in het religieuze conflict tussen hindoes en moslims over het cultureel erfgoed in India. Zo meldt Trouw.

Hindoe-nationalisten, die ook banden hebben met de regering (Narendra) Modi, hebben in die strijd onlangs ook een victorie behaald met de opening van Ayodhya-hindoetempel, die is gevestigd op gevoelig terrein.

Daar stond namelijk in de jaren negentig een moskee die tijdens pogroms van hindoenationalisten op moslims is verwoest. Hindoes wijzen er weer op dat die moskee op een plek is gebouwd waar voorheen een hindoe-tempel stond.

Varanasi is een van de oudste steden ter wereld en ligt in de noordelijke deelstaat Uttar Pradesh. De rechtbank moest over de zaak oordelen nadat ze meerdere klachten ontving van hindoes die vroegen om openstelling van de moskee, meldt Trouw. Ook over deze plek beweren hindoemilitanten dat de moskee werd opgericht op de ruïnes van een hindoetempel.

Zo zijn er nog meer geschillen tussen hindoes en moslims. Vorig jaar hadden hindoe-nationalisten ook een zaak tegen een historische moskee in Mathura aangespannen, met de eis om de toegang van moslims tot die moskee te ontzeggen. Ook hier vanwege de claim dat de moskee is gebouwd op tempelresten. Moslims betwisten dat.

- Advertentie -