14.5 C
Amsterdam

India: hooggerechtshof dreigt met ingrijpen tegen hindoe-nationalisten

Lees meer

Het Indiase hooggerechtshof onderzoekt een hindoe-nationalistische bijeenkomst die in december plaatsvond in de deelstaat Uttarakhand.  Extremistische hindoeleiders riepen er op tot het doden van moslims.

Video’s van de bijeenkomst in Haridwar gingen viral op social media en leidden tot grote verontwaardiging. In een videofragment is een hindoe-extremistische spreekster te zien, die zegt dat mensen zich geen zorgen hoeven te maken dat ze naar de gevangenis gaan voor het doden van moslims.

De staat Uttarakhand wordt geregeerd door de hindoe-nationalistische Bharatiya Janata Party (BJP) van premier Narendra Modi, die sinds 2014 aan de macht is. Modi’s herverkiezing in 2019 heeft geleid tot een radicalisering van het hindoe-nationalistische beleid, terwijl meer aanvallen op moslims plaatsvinden.

Volgens critici wil de BJP India veranderen van een seculier en democratisch land in een hindoeïstische, autoritaire natie. India telt meer dan 1,3 miljard inwoners. De meerderheid is hindoe, meer dan 200 miljoen Indiërs zijn moslim.

- Advertentie -