13.3 C
Amsterdam

India jaagt duizenden moslims het land uit: ‘Hebben we dan geen enkel recht?’

Lees meer

In 2019 ontnam de Indiase deelstaat Assam na een volkstelling het burgerschap van twee miljoen inwoners, voornamelijk moslims, omdat hun Indiase roots niet ver genoeg zouden teruggaan. Meestal komen zij of hun voorouders uit buurland Bangladesh. Zij hebben geen burgerrechten meer en worden nu het land uitgejaagd.

Eind september raakten zo’n 1.300 gezinnen dakloos, toen de autoriteiten besloten om ‘illegale’ islamitische dorpen te ontruimen. Ook kwamen kwamen twee dorpelingen, waarvan een nog wel degelijk het burgerschap zou bezitten, aldus een bewoner tegen al Jazeera.

Op dit moment bevinden deze inwoners zich in krappe krotten, gestut met wat er nog over is van hun huizen, meldt de Arabische nieuwszender. ‘Hebben we dan geen enkel recht?’, vraagt een van de gedupeerden zich af tegen the Guardian.

Activisten en deskundigen geloven dat de ontruimingsactie niet op zichzelf staat. De autoriteiten zouden bezig zijn met een bredere campagne om Assam te zuiveren van ‘buitenlanders’ die hun burgerrechten zijn verloren. Zij moeten worden teruggestuurd naar Bangladesh, ondanks het feit dat de meesten in India zijn geboren.

De Indiase regering en deelstaatregeringen zouden hierbij moslims doelbewust discrimineren. Want ondertussen is het voor niet-moslims uit buurlanden Pakistan en Bangladesh gemakkelijk is om Indiase staatsburgerschap aan te vragen. Op die manier kunnen hindoeïstische Assamezen die bij de volkstelling van 2019 buiten de boot vielen via een omweg alsnog volwaardig Indiaas burger worden.

Ook zouden politici en autoriteiten de andere kant op kijken wat betreft de verhevigde verbale en fysieke haat die moslims over zich heen krijgen. Onlangs nog dwong een hindoe-nationalistische menigte in Madhya Pradesh, in het midden van India, een moslima gedwongen haar hoofddoek af te doen. De vrouw heeft geen aanklacht tegen haar belagers ingediend. Om die reden heeft de politie twee mannen die waren opgepakt weer vrijgelaten.

De Amerikaanse journalist C.J. Werleman vreest dat het recente geweld tegen moslims in India door hindoe-nationalisten, waaronder de sloop van ‘illegale’ moslimdorpen in de oostelijke Indiase deelstaat Assam, een verdere stap is richting etnische zuivering door de Indiase leiders.

‘Vanaf het moment dat de Indiase premier Narendra Modi (foto) in 2014 aan de macht kwam op basis van een gespierde en dreigende hindoe-nationalistische agenda, luiden mensenrechtenactivisten de alarmbel voor de op handen zijnde moslimgenocide in India en Kashmir’, schrijft de journalist.

De nationalistische regeringspartij BJP maakt er volgens Werleman geen geheim van dat het op termijn de tweehonderd miljoen moslims in het land wil ‘uitroeien en vernietigen’. Ook de NGO Genocide Watch waarschuwde twee jaar geleden dat ‘de voorbereiding op een genocide in India definitief aan de gang is’.

- Advertentie -