13.3 C
Amsterdam

India: marsen hindoe-nationalisten leiden tot spanningen met moslims

Lees meer

In verschillende Indiase gebieden zit de spanning er goed in. Onlangs trokken hindoeprocessies door sommige islamitische wijken, tijdens het hindoefestival Ram Navmi. Op enkele plekken braken onlusten uit.

Op verschillende video’s is te zien dat hindoemannen met oranje sjaals, soms bewapend met stokken en zwaarden, door moslimwijken marcheren en provocerende liedjes zingen en haatslogans scanderen, aldus de Arabische nieuwszender al Jazeera. Ook hielden hindoegeestelijken opruiende speeches tegen moslims.

Op sommige plaatsen leidden de provocaties ertoe dat leden van de moslimgemeenschap stenen naar de processies gooiden, wat leidde tot extra spanningen.

Een opmerkelijk voorval vond plaats in Khargone in de deelstaat Madhya Pradesh, geregeerd door de BJP van premier Narendra Modi. Daar werden een moskee en minstens tien huizen in de brand gestoken.

Het districtsbestuur van Khargone heeft de hindoe-nationalistische relschoppers tot dusver niet bestraft. Wel zijn de huizen en winkels van moslims platgewalst, die behoren tot degenen die ervan worden beschuldigd stenen naar de processie te hebben gegooid.

- Advertentie -