19.2 C
Amsterdam

India: moslims belet om vrijdaggebed te houden op straat

Lees meer

Moslims mogen niet meer zomaar bidden op straat in Gurgaon, een voorstad van New Dehli, bericht de Arabische nieuwszender al Jazeera.

De deelstaatregering besloot dit voor acht van de bijna veertig plekken openbare plekken in Gurgaon waar moslims altijd baden. Moslims bidden daar, omdat ze zeggen over te weinig moskeeën te beschikken. De autoriteiten zouden hen beletten er meer te bouwen.

Op een van de oude bidplekken was vrijdag een hindoe-nationalistisch evenement (foto), in plaats dus van het vrijdaggebed. Een van de deelnemers was Kapil Mishra, lokaal politicus van de nationalistische regeringspartij BJP. Hij wordt ervan beschuldigd achter de anti-islamitische pogroms in New Delhi van 2020 te zitten, waarbij tientallen moslims stierven.

De politie geeft aan dat als inwoners in de stad bezwaar zullen maken tegen moslimgebeden in de bijna dertig overgebleven openbare plekken, het bidden daar ook zal worden verboden.

Het besluit volgde op een wekenlange campagne van hindoe-nationalisten, die het vrijdaggebed van moslims verstoorden door hindoeïstische liederen op luidsprekers te spelen en slogans te roepen.

- Advertentie -