14.7 C
Amsterdam

India: regering maakt video om protest tegen ‘anti-moslimwet’ te sussen

Lees meer

De Indiase regeringspartij BJP heeft een animatiefilmpje gemaakt met daarin twee bebaarde mannen in traditioneel islamitische kledij. De twee zeggen dat de nieuwe ‘anti-moslimwet’ helemaal niet tegen moslims is gericht.

Sinds twee weken zijn er door heel India protesten tegen de controversiële Citizenship Amendment Bill. Die wet maakt het makkelijker voor migranten die hindoe, sikh, jaïnist of christelijk zijn om een verblijfsstatus te krijgen. Moslims worden niet genoemd in de wet.

Critici geloven dat de ‘hindoe-nationalistische’ regering van premier Narendra Modi en zijn BJP-partij van moslims tweederangs burgers willen maken. De meerderheid van de meer dan 1 miljard Indiërs is hindoe, maar er woont een aanzienlijke minderheid van bijna 200 miljoen moslims in het land.

Bij de protesten zijn vanwege hard optreden van de politie minstens 25 doden gevallen, meldt Al Jazeera. Om de onrust te bezweren heeft de BJP nu een korte animatievideo gemaakt. Daarin zien we twee geanimeerde ‘moslims’ die betogen dat zij niet worden gediscrimineerd.

Het zijn allemaal spookverhalen, aldus de figuren in de video. De BJP-regering zegt dat de Citizenship Amendment Bill juist een geste is naar vervolgde minderheden uit andere landen die asiel willen aanvragen in India.

Het filmpje maakt deel uit van een bredere campagne om het Citizendship Amendment Bill te verkopen aan het publiek. De BJP heeft belooft contact op te nemen met 30 miljoen families over de wet en landelijke bijeenkomsten te houden.

Zondag zei premier Modi in een toespraak dat moslims zich ‘helemaal geen zorgen hoeven te maken’ over de nieuwe wet. Hij beschuldigde de oppositiepartijen, die tegen de wet zijn, ervan het land in een collectieve ‘angstpsychose’ te hebben gestort. ‘Ze proberen alles om de macht af te pakken.’

- Advertentie -