14.4 C
Amsterdam

Spanning tussen India en Turkije om oorlogstaal Erdogan over Kashmir

Lees meer

India heeft de Turkse ambassadeur op het matje geroepen in reactie op vurige opmerkingen van de Turkse president Erdogan. Dit schrijft het onafhankelijke Turkse medium Ahval News.

Tijdens zijn bezoek aan Pakistan sprak Erdogan het Pakistaanse parlement toe. Erdogan zei dat de strijd in Kashmir tegen het Indiase bewind net zo belangrijk is als de Turkse onafhankelijkheidsoorlog (1919-1923) voor Turkije. De Turkse president kiest in het conflict tussen India en Pakistan over Kashmir partij voor Pakistan.

De spanningen tussen India en Pakistan zijn vorig jaar augustus opgelopen. Dit komt doordat India besloot de autonomie van het onder India vallende deel van Kashmir in te trekken en de noodtoestand uit te roepen. India zegt dit te doen om islamitische separatisten in Kashmir bestrijden.

Daarnaast heeft Pakistan kritiek op de Indiase de Citizenship Amendment Act (CAA). Dankzij de CAA kunnen vluchtelingen die hindoe, sikh, christen of jaïnist zijn makkelijker Indiaas burger worden, moslims niet.

Afgelopen maandag waarschuwde de Pakistaanse minister-president Imran Khan de Verenigde Naties voor een mogelijke vluchtelingenstroom van India naar Pakistan als de internationale gemeenschap niets doet tegen de ‘anti-moslim’-wetgeving in India.

- Advertentie -