In India zijn twee pasgeboren baby’s overleden nadat artsen weigerden om hun islamitische moeders te helpen. Dit schrijft de Britse krant the Telegraph.
In de staat Jharkhand werd een 30-jarige zwangere vrouw niet geholpen omdat ze moslim is. Toen ze begon te bloeden haastte ze zich naar het ziekenhuis om te worden geholpen.
Maar het ziekenhuis weigerde haar te helpen: ze werd ervan beschuldigd het coronavirus te verspreiden.
Ze werd geslagen met slippers en gevraagd om haar eigen bloed op te vegen. Omdat ze niet werd geholpen leidde de bevalling tot een miskraam, zegt de moeder.
Eerder deze maand overleed in India ook een baby van een moslimmoeder. Een ziekenhuis in de stad Bharatpur in de staat Rajasthan weigerde de moeder toegang omdat ze een moslima is.
Deze incidenten staan niet op zichzelf. In een oncologisch ziekenhuis in de noordelijke staat Uttar Pradesh worden moslims als patiënten geweigerd, behalve als ze negatief getest zijn op het coronavirus. Hindoes worden meteen geholpen. En in een openbaar ziekenhuis in de staat Gujarat worden islamitische coronapatiënten van hindoeïstische patiënten van elkaar gescheiden. Critici spreken van apartheid.
In februari en maart dit jaar, voordat in India de lockdown van kracht werd, was er in Dehli een groot islamitisch festival dat door duizenden mensen werd bezocht. Moslims worden in hindoe-nationalistische media nu geframed als corona-verspreiders. Op Twitter is de hashtag #coronajihad populair.
Dat moslims in India tot zondebok worden gemaakt komt volgens critici door het ‘hindoe-nationalistische’ beleid van premier Narendra Modi. De Indiase schrijfster Arundhati Roy vergelijkt Modi’s ‘antimoslimpropaganda’ met de propaganda van nazi-Duitsland tegen de Joden. Joden werden immers met besmettelijke ziektes als tyfus geassocieerd, aldus Roy.