Indiase bisschop luidt noodklok: ‘Christenen leven hier in angst’

Lees meer

De Indiase regering heeft banden met extremistische groepen die christenen bedreigen en molesteren. Dit zegt bisschop Kishore Kumar Kujur uit Rourkela, een gebied in het noorden van India dat nog altijd herstelt van een omvangrijke christenvervolging.

De bisschop wil niet precies zeggen waar de dreiging uit bestaat en van wie deze uitgaat. Wie zich in detail uitspreekt tegen de onderdrukking van christenen zou zijn leven niet zeker zijn. Volgens de bisschop worden christenen aangezien voor buitenlanders die terug moeten naar hun eigen land.

Sinds de hindoe-nationalistische BJP-partij van premier Narendra Modi aan de macht is zouden behalve moslims in India ook christenen de klos zijn. Vanwege het ‘gevaar’ dat christenen anderen zouden bekeren zijn ze niet populair bij hindoe-nationalisten, aldus bisschop Kujur.

Vorig jaar waren in India 477 antichristelijke incidenten en moesten zo’n honderd kerken hun deuren sluiten na bedreigingen en geweld, aldus de Amerikaanse NGO Persecution Relief. Vorig jaar was het in India groot nieuws dat vijf buitenlandse medewerksters van een christelijke NGO slachtoffer waren van een groepsverkrachting.

Hoewel hindoes en christenen lange tijd in vrede naast elkaar hebben geleefd lijkt de stemming om te slaan. Volgens de bisschop komt dit enerzijds omdat Modi’s BJP aan de macht is in het land. Ook zou een zwijgende meerderheid wegkijken van het onrecht. ‘Ze blijven stil en zijn bang’, aldus de bisschop.

Onder Kujurs bisdom valt de deelstaat Odisha, waar in 2008 een gewelddadige pogrom tegen christenen plaatsvond. Die leidde toen tot honderden doden, duizenden daklozen en een enorme ravage. Behalve ongeveer 250 kerken werden toen ook zo’n 4.500 huizen beschadigd.

- Advertentie -

1 REACTIE

  1. Religie is door de eeuwen een bron geweest voor geweld. Er is niets nieuws wat dat betreft. Denk maar aan de inquisitie. En dat is niet de schuld van de christenen in noord India. Maar de moslims en joden in Spanje hadden er ook geen schuld aan. Het is een uiting van angst, zwakte en onzekerheid om anders denkende te willen verdrijven als deze al eeuwen lang samen wonen.

    Het is aan ander verhaal als een land plotseling overspoeld wordt door -vele- andere religies en culturen tegelijk, zoals nu west Europa. Wat hier gebeurd kan alleen maar uitlopen in geweld en een volksgericht als een ultieme reactie van verontwaardiging over gebrek aan respect voor de cultuur en het geloof voor de mensen die Europa hebben opgebouwd. En daar heeft dan een groot deel van die mensen helemaal geen schuld aan : die pasten zich aan en veroorzaakten geen problemen. Maar als de bom barst, dan krijg je wat er vroeger gebeurde bij pogroms in Polen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here