7.3 C
Amsterdam

Indonesië: oud-generaal Prabowo eist verkiezingsoverwinning op

Lees meer

De Indonesische minister van Defensie Prabowo Subianto (72) van de rechtspopulistische partij Gerindra heeft naar alle waarschijnlijkheid de presidentsverkiezingen gewonnen. Volgende maand wordt de officiële uitslag bekend gemaakt, maar Prabowo heeft de overwinning alvast geclaimd, aldus RTL.

Prabowo won van Ganjar Pranowo van de centrumlinkse partij PDI-P en de onafhankelijke kandidaat Anies Baswedan, die gesteund werd door islamitische partijen.

‘Deze overwinning zou een overwinning moeten zijn voor alle Indonesiërs’, zei Prabowo. De oud-generaal volgt president Joko Widodo (PDI-P) op, die zich niet nog een keer kandidaat mocht stellen vanwege een limiet op het aantal ambtstermijnen. De zoon van de president, Gibran Rakabuming Raka (36), is Prabowo’s running mate. Om die reden steunde Joko Widodo Prabowo en niet zijn partijgenoot Ganjar.

Prabowo is een controversieel figuur, vanwege zijn rol tijdens de studentenprotesten in 1997-1998 die uiteindelijk leidden tot de val van het autoritaire Soeharto-regime. Hij zou verantwoordelijk zijn voor het ontvoeren van studenten. Het leger ontsloeg Prabowo vanwege beschuldigingen over mensenrechtenschendingen, maar de politicus wast zijn handen nu in onschuld. De kritiek op hem zou politiek gemotiveerd zijn.

In Indonesië, een van de grootste democratieën ter wereld, mochten meer dan 200 miljoen mensen hun stem uitbrengen.

- Advertentie -