11.2 C
Amsterdam

‘Indonesische meisjes steeds meer onder druk gezet om hijab te dragen’

Lees meer

Volgens experts en mensenrechtenactivisten neemt in Indonesië de druk toe om een hijab te dragen. 

In juli laaide in Indonesië het debat over de hijab weer op, toen een islamitisch meisje van zestien naar verluidt gedwongen werd om op school een hoofddoek te dragen.

Het meisje is moslim, maar droeg nooit een hoofddoek. Een docent zou haar, waar alle andere leerlingen bij waren, gedwongen hebben om een hijab te dragen. Het meisje zou hierdoor zo van streek zijn geraakt, dat ze zich een uur in een wc had opgesloten.

Inmiddels hebben de autoriteiten de docent en de directeur van de school op non-actief gesteld, en accepteerde het meisje dat ze werd overgeplaatst naar een andere school.

Dit voorval staat niet op zichzelf. Er zijn meerdere gevallen bekend van docenten die meisjes hebben gedwongen om een hoofddoek te dragen.

Volgens de NGO Human Rights Watch (HRW) gebeurt de verschuiving naar het verplicht dragen van de hijab ‘geleidelijk’ en via ‘lokale decreten’.

Zo is in de autonome provincie Atjeh de sharia ingevoerd. Ook in andere delen van Indonesië hebben scholen besloten dat het dragen van de hijab voor meisjes verplicht is. Zelfs christelijke leerlingen worden soms gedwongen om de hijab te dragen.

Indonesië telt 280 miljoen inwoners. 88 procent is moslim. Officieel is Indonesië geen islamitisch land. Toch worden volgens de Australische professor James Chin (Azië-studies) Indonesische moslims op het platteland en in de semi-stedelijke gebieden steeds conservatiever.

- Advertentie -