13.4 C
Amsterdam

Indonesische Oranje-supporters beschimpt: ‘VOC zou trots zijn’

Lees meer

Er waren afgelopen weekend zo’n drieduizend Indonesische supporters van het Nederlands elftal aanwezig bij het zogeheten ‘Oranje Indonesië Festival’ in hoofdstad Jakarta. Sommige Indonesiërs zijn niet blij met deze landgenoten.

Bij het festijn, dat werd georganiseerd door de KNVB, konden Indonesische Oranje-liefhebbers de WK-wedstrijd tegen Ecuador bekijken op grote schermen. Ook waren er optredens. Maar niet alle Indonesiërs zijn fan van Oranje. Integendeel, zelfs. Zo reageert een Indonesische twitteraar: ‘De VOC zou trots zijn’.

Delen van de Indonesische archipel vielen onder bewind van de VOC, die in 1798 werd opgeheven. Het Nederlandse bestuur over de kolonie Nederlands-Indië duurde voort tot de Tweede Wereldoorlog. Hierna riepen Indonesische strijders de onafhankelijkheid uit, met een bloedige oorlog tot gevolg die werd verloren door Nederland. Onlangs concludeerde een commissie dat Nederland zich hierbij schuldig maakte aan structureel buitensporig geweld.

Het is voor sommige Indonesiërs dus niet te verkroppen om hun landgenoten in een shirt van de oude ‘bezetter’ te zien. Zo reageert iemand in het Indonesisch: ‘Je weet dat hun voorouders al jouw voorouders afslachtten?’

Een geruststelling voor Indonesische Oranje-haters: er viel weinig te juichen voor het Nederlandse team, dat werd overklast door Ecuador en blij mocht zijn met 1-1. Morgen moet het team van Louis van Gaal tegen thuisland Qatar de koppositie in groep A alsnog veiligstellen.

- Advertentie -