5.1 C
Amsterdam

Info over tientallen Turkse vluchtelingen in Nederland in handen van Ankara

Lees meer

Omdat een Turkse advocaat is opgepakt die door Nederland werd ingehuurd, zijn IND-dossiers van naar Nederland gevluchte Turken bij de Turkse regering beland. Vanmiddag maakte staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (Migratie, VVD) in de Tweede Kamer bekend dat het gaat om zeventig dossiers.

Broekers-Knol onthult nu dat de afgelopen twee jaar zeventig keer een versleutelde ambtsbericht is gestuurd vanuit de Nederlandse overheid richting de ambassade in Ankara. Deze ambtsberichten dienden om informatie over deze Turkse vluchtelingen te checken. De ambassade huurde hiervoor op haar beurt vertrouwenspersoon Yilmaz S. in, de advocaat die inmiddels op verdenking van spionage is opgepakt.

Van de zeventig dossiers die Yilmaz S. in deze twee jaar behandelde ‘zijn zestig verzoeken voor een verblijfsvergunning ingewilligd’, meldt de staatssecretaris. ‘Tien van die verzoeken nog niet, maar die worden nu acuut ingewilligd om te voorkomen dat ze slachtoffer worden van deze arrestatie.’

In de dossiers van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) staat gevoelige informatie. Het IND zei eerder dat om om een ‘zeer beperkt aantal’ gaat.

Het kabinet is maatregelen aan het treffen om de veiligheid van de vluchtelingen ‘die het zou kunnen betreffen’ te waarborgen, zegt Broekers-Knol op vragen van D66’er Jan Paternotte. Ook belooft ze een onderzoek in te stellen naar hoe het kan dat vertrouwenspersoon Yilmaz S. is opgepakt en ‘hoe we dat moeten voorkomen’.

De meeste gevluchte Turken zijn naar Nederland gekomen omdat ze in Turkije ervan worden beschuldigd met de Turkse geestelijke Fethullah Gülen te sympathiseren. President Erdogan zegt dat Gülen, die sinds 1999 als balling in Amerika leeft, achter de coup zit.

- Advertentie -