23.5 C
Amsterdam

Inheemsen uit Mexico beginnen ‘omgekeerde invasie’ in Europa

Lees meer

Vijfhonderd jaar na de invasie van het Aztekenrijk in Mexico door de Spaanse conquistadores beginnen inheemse activisten aan een symbolische invasie van Europa.

Afgelopen zondag vertrok een voorhoede van zeven inheemse activisten van het Zapatistisch Nationaal Bevrijdingsleger (EZLN) naar de ‘Oude Wereld’ (foto). Vanaf juli zullen 150 andere vertegenwoordigers van de ongeveer duizend Zapatista-gemeenschappen uit Mexico volgen.

Het EZLN is een sociaal-revolutionaire beweging die streeft naar autonomie van de inheemse bevolking in Mexico. De beweging is genoemd naar de Mexicaanse anarchistische opstandelingenleider Emiliano Zapata (1879-1919). Inmiddels regeren ze over een deel van de provincie Chiapas in Mexico.

Met deze ‘omgekeerde invasie’ protesteren ze tegen de penibele positie van inheemse volkeren in Mexico. Ze willen in dertig Europese landen buitenparlementaire linkse groepen en organisaties ontmoeten en aandacht vragen voor hun situatie.

Hun vervoermiddel is een zeilschip, dat tot dan toe onder de naam ‘Stahlratte’ heeft gevaren en in 1903 in Nederland is gebouwd. Het schip is door de Zapatisten omgedoopt in de ‘La Montana’, – ‘De Berg’. De Noord-Spaanse stad Vigo wordt als eerste aangedaan. Wanneer Nederland wordt aangedaan, is nog onbekend.

Tijdens hun Europa-tour willen de Zapatisten onder meer gaan demonstreren bij het hoofdkantoor van Monsanto in Antwerpen. Deze multinational bedreigt volgens hen het milieu en de traditionele leefomgeving van inheemse boeren.

De ‘invasie’ van de Zapatisten doet denken de roman Beschavingen van de Franse schrijver Laurent Binet, die eind vorig jaar werd gepubliceerd. Hierin vertelt Binet een alternatieve geschiedenis, waarin Inca-keizer Atahualpa Spanje verovert en de Azteken Frankrijk bezetten.

- Advertentie -