12 C
Amsterdam

Intern geworstel bij VN: de strijd in Oekraïne ‘conflict’ of ‘invasie’ noemen?

Lees meer

Binnen de Verenigde Naties vond een discussie plaats over termen als ‘conflict’ en ‘invasie’ om de oorlog in Oekraïne mee aan te duiden, meldt de Ierse krant the Irish Times. De ene term schildert de Russen meer als agressor af dan de andere.

Aanvankelijk instrueerde de VN in een interne mail medewerkers om ‘neutraal’ te zijn en niet meer de termen ‘oorlog’ of ‘invasie’ te gebruiken. In plaats daarvan werden de termen ‘conflict’ of ‘militair offensief’ gesuggereerd om de Russische invasie te beschrijven, die al honderden burgerlevens heeft geëist en twee miljoen Oekraïners heeft doen laten vluchten.

Ook werd in de mail gezegd dat VN-medewerkers geen Oekraïense vlag op hun persoonlijke accounts op sociale media en officiële websites mogen plaatsen.

De VN vindt dat ‘internationale ambtenaren’ de ‘verantwoordelijkheid’ hebben om neutraal te blijven. Een woordvoerder ontkent niet ‘dat er een dergelijk mail is verzonden’, maar zegt daarbij ‘dat het geen officieel beleid is’.

Na de ontstane ophef is in een mail later het eerdere taaladvies ingetrokken en de termen ‘oorlog’ en ‘invasie’ weer toegestaan, meldt the Irish Times.

- Advertentie -