15.8 C
Amsterdam

‘Internationaal Strafhof is tehuis voor Jodenhaat’: dit is Israëls nieuwe leider

Lees meer

Israël heeft in de persoon van Naftali Bennett een nieuwe premier. Zondag stemde het Israelische parlement in met zijn benoeming. Bennett (49) is een rechtse houwdegen, die vindt dat Israël een groot deel van de Westelijke Jordaanoever moet annexeren.

Hij was militair in een elite-eenheid, werd vervolgens IT-miljonair en besloot daarna de politiek in te gaan. Bennett was eerst lid van de rechtse partij Likoed voordat hij de uiterst rechtse pro-kolonistenpartij Het Joodse Huis oprichtte.

In 2019 richtte Bennett de partij Nieuw Rechts op, die een meer seculiere koers voorstaat dan Het Joodse Huis. Beide partijen zitten nu samen in de Yamina-fractie, die zeven zetels inneemt in het 120-koppige Israëlische parlement.

Bennett is een hardliner. Hij is een felle tegenstander van een Palestijnse staat en zei in 2012: ‘Ik doe alles wat er in mijn macht is om er zeker van te zijn dat ze nooit een staat zullen krijgen.’

In 2013 zei Bennett dat Israël een groot deel van de Palestijnse gebieden moet annexeren. Verder moet de Gazastrook naar Egypte en krijgt de rest van de Palestijnse gebieden autonomie, maar wel onder de ‘veiligheidsparaplu’ van het Israëlische leger.

Bennett schuwt controversiële uitspraken niet. Toen Israël later dat jaar besloot om een groep Palestijnse gevangenen vrij te laten, zei Bennett – voorstander van de doodstraf – dat Palestijnse terroristen de kogel verdienden.

Ook zei Bennett: ‘Ik heb in mijn leven al vele Arabieren gedood, en daar is helemaal niets mis mee.’ Na de ontstane ophef hierover beweerde Bennett dat hij iets anders had gezegd, namelijk dat ‘terroristen moeten worden gedood als ze een onmiddellijke bedreiging vormen voor onze soldaten.’

In 2019 noemde Bennett het Internationaal Strafhof in Den Haag een ‘tehuis voor modern antisemitisme’, vanwege een onderzoek dat dit hof instelde naar oorlogsmisdaden van Israël.

Na de laatste verkiezingen had Bennett een sterke voorkeur voor een kabinet met alleen rechtse partijen. Toen bleek dat dit een hersenschim was, besloot Bennett in gesprek te gaan met centrumpoliticus Yair Lapid. Dat heeft nu een coalitie opgeleverd zonder Benjamin Netanyahu. Het is de vraag hoe lang deze coalitie, waaraan ook een Arabische partij deelneemt, het zal volhouden.

- Advertentie -