20.9 C
Amsterdam

Inwoners St. Eustatius beginnen eigen onderzoek naar slavernijverleden

Lees meer

In de Nederlandse gemeente St. Eustatius gaan nazaten van tot slaaf gemaakten op zoek naar het slavernijverleden van hun voorouders. Ze doen dit onder meer om familienamen in de koloniale archieven te verbinden met de huidige bewoners van het eiland in de Caribische Zee.

Volgens Afro Magazine is het project deel van de activiteiten van de politieke partij Ubuntu Connected Front (UFC) om de begraafplaats Golden Rock te beschermen. UFC protesteert nu enkele maanden tegen de graafactiviteiten bij deze begraafplaats, die als doel hebben om zand te winnen en het vliegveld uit te breiden.

UCF Caribbean heeft nu, samen met verschillende mensen en organisaties, de ‘St. Eustatius African Burial Ground Alliance’ opgericht. Het Family Heritage Project, om in de archieven genealogisch onderzoek te doen, wordt door deze alliantie uitgevoerd.

‘We vragen nu de medewerking aan mensen met Afrikaanse roots op St. Eustatius’, zegt Kenneth Cuvalay van UFC. ‘Iedereen die ooit een stamboom heeft gemaakt of heeft geprobeerd te maken, en die vrijwel zeker weet dat zijn of haar Afrikaanse voorouders op St. Eustatius hebben gewoond, kan meedoen. Mondelinge overgeleverde verhalen over mensen die rond 1863 leefden zouden mogelijk kunnen helpen. Vrijwilligers zijn welkom om te helpen bij het lezen van de vele archiefstukken om identificerende gegevens van tot slaaf gemaakte mensen te vinden.’

Ubuntu Front Connected is een Nederlandse politieke partij die in 2017 is opgericht en opkomt voor Afro-Nederlanders. In 2018 probeerde UFC tevergeefs een zetel te bemachtigen in de Rotterdamse gemeenteraad. In 2021 deed de partij tevergeefs mee aan de Tweede Kamerverkiezingen. In St. Eustatius behaalde de partij wel een meerderheid van de stemmen.

- Advertentie -