12 C
Amsterdam

Iraans oppositiemedium: scholiere (14) gedood om gescheurde foto’s Khomeini

Lees meer

Een veertienjarige Iraanse middelbare scholiere is doodgeslagen door politieagenten omdat ze foto’s van de Iraanse oud-leider Ruhollah Khomeini uit haar leerboek had gescheurd, meldt het lokale dissidente medium Haalvsh.

Scholiere Parmis Hamnava zat op haar school in Iranshahr, toen agenten de school binnenkwamen om de boeken van leerlingen te doorzoeken. Ze zagen dat in haar leerboek  foto’s van Khomeini misten op de plekken waar die hoorden te zijn, waarna ze op haar insloegen in het bijzijn van andere studenten.

Khomeini leidde met succes de Iraanse Revolutie van 1979 en stichtte een streng-religieus regime met hemzelf als de eerste Opperste Leider van het land. Hij stierf in 1989. Nog altijd hangen afbeeldingen van hem door het hele land.

Hamnava stierf in het ziekenhuis aan haar verwondingen, een dag na het voorval.

De veiligheidstroepen in Iranshar zouden de familie en leraren van Hamnava gedwongen hebben om te beloven dat ze niet de pers zouden inlichten, in ruil voor overhandiging van haar lichaam om te begraven.

Iraanse staatsmedia ontkennen overigens een dergelijk voorval.

In Iran zijn protesten aan de gang tegen de verplichte hijab en het regime in het algemeen, naar aanleiding van de verdachte dood van de jonge vrouw Mahsa Amini (22), die in hechtenis werd genomen omdat ze haar hoofddoek niet goed om zou hebben.

De protesten blijven doorgaan. Studenten door heel Iran kregen een mededeling dat ze door deelname aan de protesten van hun universiteit zijn gestuurd. Zij mogen de universiteit niet meer in.

- Advertentie -