20.4 C
Amsterdam

Iraanse autoriteiten tegen rechters: leiders protesten streng bestraffen

Lees meer

Iran wil de leiders van de aanhoudende protesten ‘hard bestraffen’ als afschrikmiddel, meldt de Arabische nieuwszender al Jazeera.

‘Ik heb onze rechters geïnstrueerd om geen onnodige sympathie te tonen voor de belangrijkste elementen van deze rellen en zware straffen voor hen uit te spreken’, aldus het Iraanse hoofd van de rechterlijke macht.

De protesten die volgden op de verdachte dood van de 22-jarige Koerdisch-Iraanse Mahsa Amini, nu bijna een maand oud, behelzen de grootste sinds onrust over de plotseling verhoogde energieprijzen in 2019.

Toen vielen er volgens Amnesty International tenminste 321 doden. Nu zijn er volgens Reuters tenminste 185 doden te betreuren.

Tot op heden zijn tientallen mensen berecht vanwege ‘rellen’, terwijl de toegang tot internet nog steeds wordt geblokkeerd.

De Iraanse autoriteiten zeggen al vanaf het begin dat de protesten vanuit het buitenland ‘aangewakkerd worden’, als gevolg van ‘Amerikaans beleid’ ter ‘destabilisatie van Iran’.

De Iraanse president Ebrahim Raisi (foto) heeft bij de internationale top in Kazakhstan, eerder deze week, de protesten nogmaals afgedaan als het resultaat van ‘buitenlandse ophitserij’.

‘Na het falen van sancties en militaire inspanningen tegen Iran, hebben Washington en zijn bondgenoten nu hun toevlucht gezocht in het zaaien van onrust’, aldus Raisi.

Iran zegt nu ook een ‘zionistische spion’ te hebben ontdekt, aldus the Times of Israel. Daarbij wordt hoogstwaarschijnlijk de Israëlische geheime dienst Mossad mee bedoeld. Diegene zou zich ‘voordoen als ondernemer’ met de uiteindelijke intentie om Iran te ‘saboteren’.

- Advertentie -