18 C
Amsterdam

‘Iraanse drones bezitten Amerikaanse en Israëlische technologie’

Lees meer

De meeste onderdelen in Iraanse drones, die Rusland momenteel inzet in Oekraïne, komen uit de Verenigde Staten. Dat blijkt uit Oekraïense inlichtingen, gebaseerd op uit de lucht geschoten Iraanse drones in Oekraïne. Dat betekent dat Iran Amerikaanse sancties weet te omzeilen, meldt nieuwssite Middle East Eye.

Het gaat om de levering van onderdelen voor de Iraanse Mohajer-6-drone die in de VS, Europa en bondgenoten van het Westen zijn gefabriceerd, en die dus het westerse sanctieregime tegen Iran zijn ontglipt.

Veel bondgenoten van de VS, inclusief Europese bondgenoten, doen niet mee aan sancties tegen het Iraanse droneprogramma. En de technologie van de Iraanse drones kan via internet naar Iran verscheept worden via derde landen, waardoor ze moeilijk te onderscheppen zijn.

Interessant detail is dat de hoge resolutie infrarood-lens voor surveillance identiek is aan dat van een bedrijf uit Israël, aartsvijand van Iran. Dat duidt er volgens Middle East Eye op dat ook Israëlische technologie in de drones zit verwerkt.

- Advertentie -